MIKROODŻYWIANIE

Co to jest mikroodżywianie?

Interdyscyplinarna dziedzina stanowiąca połączenie elementów medycyny, farmacji i dietetyki. Nauka o roli mikroskładników naszej diety w budowaniu optymalnego poziomu zdrowia. Ma na celu poprawę stanu zdrowia i funkcjonowania organizmu dzięki indywidualnemu poradnictwu żywieniowemu opartemu nie tylko na makroskładnikach, ale również witaminach, mikroelementach, kwasach tłuszczowych i probiotykach, prebiotykach, jak również czynnikach epigenetycznych – grupach metylowych i acetylowych, które aktywują transkrypcję lub wyciszenie genów.

Specjalista zajmujący się zdrowiem potrafi wykazać korelację pomiędzy objawami chorobowymi lub dyskomfortem pacjenta, a niedoborami poszczególnych mikroelementów.

 

Zastosowanie mikroodżywiania w praktyce (może stanowić niezależną metodę terapeutyczną lub stanowić uzupełnienie terapii farmakologicznej):

 

waga i metabolizm – otyłość, syndrom metaboliczny, nadwaga diabetologiczna.

 

mikroodżywianie w kardiologii – czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, nadciśnienie tętnicze, kardiopatie, zaburzenia rytmu,  profilaktyka i leczenie.

 

mikroodżywianie w gastroenterologii – trawienie, problemy funkcjonalne jelit, tolerancje, nietolerancje i alergie pokarmowe, zaburzenia ekosystemu jelitowego, mikrobioty i nadmiernej przepuszczalności jelitowej, kandydoza.

 

mikroodżywianie w immunologii – syndrom infekcyjny, rekonwalescencja, zapobieganie nawrotom chorób infekcyjnych, alergii skórnych, wziewnych, astmy, choroby autoimmunologiczne.

 

mikroodżywianie w ginekologii i położnictwie – żywienie i mikroodżywianie kobiety, impregnacja (wysycenie estrogenowe), syndrom napięcia przedmiesiączkowego, menopauza, niepłodność, problemy z układem moczowym, infekcje pochwy i pęcherza moczowego, antykoncepcja hormonalna, cykl menstruacyjny, a żywienie, ciąża, a żywienie, praktyczne porady żywieniowe dla kobiet w ciąży.

 

mikroodżywianie w pediatrii – optymalne żywienie dla dziecka, dla nastolatka, wiek niemowlęcy, a żywienie, okres szkolny, choroby infekcyjne i specyficzne wieku dziecięcego, problemy z uwagą

i koncentracją, smaki i preferencje żywieniowe dziecka, problemy ze snem.

 

mikroodżywianie w reumatologii – patologie reumatologiczne, artrozy, patologie stawowe, reumatologiczne zapalenie stawów, traumatologia.

 

mikroodżywianie w medycynie sportu – żywienie w sporcie i okresie rekonwalescencji.

o nas

kosmetologia
i medycyna estetyczna

medycyna

healthy aging

osteopatia

i fizjoterapia

sportowa

diagnostyka

laboratoryjna

mikroodżywianie

szkolenia

mikroodżywianie w neurologii – neurożywienie, migreny, degeneracja neurologiczna, Alzheimer, demencja, problemy z pamięcią, Parkinson.

 

mikroodżywianie w psychatrii – neurożywienie, problemy poznawcze, ze snem, trudności adaptacyjne, stres i wypalenie, zaburzenia nastroju, starzenie funkcji mózgu, depresja i kłopoty depresyjne.

 

mikroodżywianie w onkologii – profilaktyka pierwotna i wtórna, dieta podczas chemio-

i radioterapii.

 

mikroodżywianie w endokrynologii – insulinooporność, cukrzyca, problemy z tarczycą, problemy hormonalne i przedwczesne starzenie, zespół policystycznych jajników.

 

mikroodżywianie w dermatologii – żywienie skóry, trądzik, egzema, alergie skórne, łuszczyca, ochrona przeciwsłoneczna, starzenie skórne, żywienie w wspieranie zabiegów z zakresu dermatologii estetycznej, leczenie i gojenie blizn.

mikroodżywianie w medycynie ogólnej – zmęczenie, fibromialgie.

 

mikroodżywianie w oftalmologii – katarakta, syndrom suchego oka, profilaktyka degeneracji plamki żółtej.

 

mikroodżywianie w stomatologii – afty, grzybica jamy ustnej, paradontoza.

 

mikroodżywianie w pulmunologii – astma, infekcyjne choroby płuc.

Warszawa, aleja Wyścigowa 4 / U4

tel. 512 015 765

pon.– piąt.: 10:00–20:00

o nas

kosmetologia i medycyna estetyczna

medycyna healthy aging

osteopatia i fizjoterapia sportowa

diagnostyka laboratoryjna

mikroodżywianie

kontakt

szkolenia