Insulina jest hormonem, który powstaje w trzustce. Ma ona bardzo ważny związek anaboliczny, który bierze udział w metabolizmie. Mówimy tutaj głównie o węglowodanach, a następnie o białkach i tłuszczach. Insulina odpowiada również za regulację poziomu glukozy we krwi. Zapewnia obniżenie poziomu cukru we krwi i tym samym jego wzrost w komórkach, które zyskują energię. Nie do przecenienia jest również udział insuliny w przetwarzaniu węglowodanów w tłuszcze oraz zwiększenie syntezy białek. W momencie, gdy spada wrażliwość tkanek na działanie insuliny zaczynamy mówić o insulinooporności. Ta prowadzi niestety do szeregu zaburzeń. Wymienić tu należy z pewnością: zwiększoną produkcję glukozy w wątrobie, spadek wychwytu cukru przez tkanki obwodowe, zaburzenia w przemianie tłuszczy, a także zwiększenie produkcji insuliny w trzustce. W tym momencie możemy mówić także o rozwoju chorób takich jak m.in. otyłość. Dlatego też bardzo ważne jest, by wdrożyć dietę dla insulinooporności.
Wybierz wygodną dla siebie formę i umów się na konsultację w Lifestylemed.
Pierwsza konsultacja podczas, której wypełniasz specjalny kwestionariusz, który odkrywa Twoje potrzeby. Terapeuta tworzy Profil funkcjonalno-żywieniowy.
Badania – nowoczesna diagnostyka funkcjonalna, która wychwytuje odchylenia od optimum zdrowia w różnych obszarach.
Interpretacja wyników badań. Powstaje Twój indywidualny plan działania, suplementacja dobrana na podstawie wyników badań, model żywienia i zmiany w stylu życia.
Insulinooporność nie występuje jako osobna choroba. Jest to natomiast część tzw zespołu metabolicznego. Niestety przez to nie zawsze łatwo jest ją zdiagnozować. Jeśli jednak odczuwasz u siebie objawy świadczące o tym, że możesz się borykać właśnie z tą dolegliwością, to koniecznie zadbaj o swoją dietę. Odżywianie przy insulinooporności jest istotne między innymi z tego względu, że pozwala ograniczyć przyrost nadmiernej tkanki tłuszczowej. Zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie aktywności fizycznej jest podstawą w walce o dobre samopoczucie.
W momencie, gdy stwierdzono u nas tę dolegliwość, musimy zadbać o dietę na insulinooporność. Warto wówczas wprowadzić regularne posiłki, między którymi nie będzie zbyt długich przerw. Na talerzu powinny znajdować się owoce, warzywa, nabiał, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Dostarczyć do organizmu należy również odpowiednie porcje mięsa, ryb i jajek.
Jeśli borykacie się z insulinoopornością, nadczynnością tarczycy, czy jeszcze inną dolegliwością, to koniecznie skontaktujcie się z nami. Wspólnie ułożymy plan żywienia, który będzie prawdziwym wsparciem w walce o zdrowie.
Nowoczesna diagnostyka i plan poprawy stanu zdrowia
Będziesz zdrowo żyć przez długie lata
Polepszysz swój wygląd i podkreślisz naturalne piękno
Lepiej poznasz swój organizm
Magister farmacji, ekspert mikroodżywiania, absolwentka Akademii Medycznej w Poznaniu i kierunku mikroodżywianie na Wydziale Medycyny i Farmacji Uniwersytetu Bourgogne w Dijon. Ukończyła kursy z zakresu medycyny stylu życia na Harvard Medical School. Autorka książki „Żyj 120 lat! Czyli moc mikroodżywiania” i "Bądź najzdrowszą wersją siebie czyli mikroodżywianie w praktyce, ekspert w "Dzień Dobry TVN". Tworzy indywidualne programy zdrowotne i urodowe dla pacjentów kliniki.
Warszawa, aleja Wyścigowa 4/U4
tel. 512 015 765
pon.– piąt.: 10:00–20:00
Aby umówić wizytę zadzwoń do
nas (+48) 512 015 765
lub kliknij i umów się